Småländskt hantverk, handgjort och värmande.

Frågor och svar - FAQ

Var tillverkas era SAWA produkter?

Alla våra produkter tillverkas i Jönköping och är verkligen "Made in Småland". Detta är för oss väldigt viktigt då vi hela tiden vill hålla en personlig prägel och känsla kring allt vi tillverkar och står för. En SAWA produkt är unik i sig och skapas med kärlek och stolthet. Vi kommer aldrig vilja släppa känslan och meningen med att få vara en del av våra kunders upplevelser och varma minnen. Vi vill vara en vacker detalj för en mysig stund. Det stora i det lilla och vi vill gärna behålla det så.

Vad är ett eldfat?

Ett eldfat är en form av eldstad för utomhuseldning. En stämningshöjare för alla årstider. Ett eldfat används vanligtvis mest som prydnad och till värme att samlas kring. Funkar även utmärkt som grillfat, men då rekommenderas stekhäll alternativt teleskop-grillpinne. Våra SAWA-eldfat är skapade med en stabil fot med tillhörande fat och fastsvetsad logotype. Finns i två storlekar. 

Vilka fördelar finns det med ett eldfat?

Med ett SAWA eldfat går det säkert att tända en brasa i trädgården året om och när som helst. Det är väldigt praktiskt att flytta då de enbart väger mellan 21-24 kg beroende på vilken storlek ni väljer. Det är därmed behändigt att ta med på friluftsliv, husvagnssemestern, eller i stugan. Även perfekt att använda efter att studsmattan plockats ner, men ramen är kvar. Då blir det lite lägerelds-feeling i mitten och ramen som sittplatser. SAWA eldfatet ger en vacker, mysig brasa i skymning eller mörker att umgås kring och det fungerar även utmärkt att grilla marshmellows, smores, korv eller dylikt direkt på glöden.

Hur fungerar ett eldfat?

Ett eldfat fungerar på det sättet att man bygger upp pyramid eller liknande med ved. Det går även att använda kol om så önskas. Därefter är enklast att med brännkuber eller brännkuddar tända brasan på säkrast sätt. Helst inte använda tändvätska då det kan skvätta. För absolut säkrast eldning placera ditt eldfat på en grusbädd alternativt direkt på sten eller betong. Placera gärna inte direkt på trätrall eller liknande för att undvika märken eller brand.

Vad är cortenstål?

Cortenstål är ett rosttrögt, motståndskraftigt och levande stål. I cortenstål tillsätt bland annat koppar, nickel, krom och fosfor. Cortenstål har en motståndskraft mot korrosion från väder och vind uppemot 8 gånger högre än vanligt stål. Detta innebär att stålet får en fin rostfärgad yta som rostar långsamt och därmed håller över tid. Cortenstålet är helt underhållsfritt och tål att stå ute året om. Cortenstål är idag väldigt populärt material för hem och trädgårdsdetaljer. Vid leverans av våra SAWA-produkter är stålet i den ursprungliga mörkgrå färgen och det krävs fukt för att processen mot den roströda ytan skall börja. Hur lång tid detta tar beror helt på yttre omständigheter. Vill man påskynda processen kan man vid torrare perioder spraya vatten alternativt lite saltvatten för snabbare resultat. Något man skall ha med i åtanke är att cortenstålet till en början "fjällar" innan oxideringen avstannar och kan därmed missfärga underlaget det står på.

Varför är det hål i mitten på SAWA eldfaten?

Anledningen att vi tillverkar våra produkter med ett hål i mitten är för dränering av regnvatten, snö eller vedrester. Det ger också en viktig luftning för bättre brasa.

Vilka är era storlekar på eldfaten och krukorna?

Vi har två storlekar på våra eldfat. Det största eldfatet heter WILHELM och är 75cm i diameter och den mindre varianten heter EBBE och är 64cm i diameter. Båda eldfaten har samma höjd på 50cm. WILHELM eldfatet väger cirka 24kg och EBBE eldfatet väger 21kg. Våra SAWA Mondial krukor är 40cm i diameter och 35cm höga. Vikt cirka 13-14kg

Vad kostar frakten?

Frakten för våra SAWA produkter och samarbetspartners skiljer sig lite. Det stora eldfatet WILHELM kostar 399kr att skicka oavsett vad i Sverige du bor och eldfatet EBBE kostar 349kr. Det går såklart att hämta produkterna gratis i vårt SAWA Design Showroom på Hammarvägen 39 i Norrahammar. Våran lokal ligger i samma byggnad som kända Dakabom. När det handlar om våra SAWA Mondial krukor och tillbehörprodukter såsom brandsläckare kostar det mellan 99kr och 149kr att skicka till ombud. Där hämtar man dem själv när aviseringen kommer, medans eldfaten skickas med hemleverans.

Vilka betalningsmedel använder ni?

Vi använder oss enbart av KLARNA och deras tjänster i våran webshop. Där kan man betala tryggt med Visa, Mastercard, Swish samt faktura om man önskar detta. Man kan välja upp emot 30 dagars betalning etc. Man kan även välja att dela upp betalningen eller direkt från bankkonto.

I vårt showroom/butik handlar man som vanligt med kort, VISA, Mastercard eller AMEX för exempel.

Vad är det för leveranstid på SAWA produkterna?

Då vi tillverkar produkterna direkt från grunden tar det ungefär 5-10 dagar innan din beställning anländer hem till dig eller via ombud. Alla produkter är unika och handgjorda så inget är det andra likt. 

Jag bor inte i Sverige, kan ni skicka utomlands?

Självklart!! Vi har kunder idag i både EU-länder och utanför. Skriv gärna till oss formuläret här så tar vi kontakt kring villkor och dylikt. 

Jag vill ha en samarbete med er, hur gör jag?

Spännande tycker vi, skriv till oss på [email protected] eller i formuläret här

Kan man besöka er?

Det kan man absolut, vi håller till i Norrahammar på Hammarvägen 39. Jämte Dakabom som många känner till. Vi har inga fasta öppetider ännu, men planen är att framledes ha öppet några lördagar med jämna mellanrum. Vi håller på att fixa lite och göra fint. Vill ni se produkten innan köp är det bara att ringa på 0733- 32 48 23 eller kontakta oss på [email protected]. Då kommer vi mer än gärna och öppnar och visar er produkterna.