Småländskt hantverk, handgjort och värmande.

SAWA Design i Jönköpings Posten

|27/02, 2022

SAWA Design i Jönköpings Posten

I småbarnsåren startade paret egen firma

JÖNKÖPING Sedan ett år tillbaka driver Sara Wallin och Adam Brobakken företag ihop där de tillverkar och säljer eldfat och andra trädgårdsprodukter.

Samtidigt har de två småbarn tillsammans och varsin anställning på andra företag.

– Man har fått lära sig att prioritera och inte säga ja till allt, säger Sara Wallin.

Tanken att en dag starta ett företag tillsamman hade länge grott hos Sara Wallin och Adam Brobakken i Hovslätt, men det var inte förrän under föräldraledigheten med yngste sonen Ebbe som alla bitar föll på plats.

– Det var november och jag var ute och rullade barnvagn på min mammaledighet med Ebbe och kände bara att den här perioden på året är så tråkig och grå. Hur kan jag göra det roligare? säger Sara.

Hon berättar att det var där någonstans som hon bestämde sig för att börja svetsa, eftersom hon ville arbeta med händerna och göra något kreativt.

– Så kom det sig att vi fick ett eldfat och då såg jag direkt att det här går att göra bättre, säger hon.

Sara började designa och därefter tillverkade hon inte bara ett eldfat, utan både två, tre och fem stycken. Hon la ut bilder på Instagram och började få förfrågningar.

– Då sa Adam ”vi kör” och på den vägen är det, ler Sara.


Vad var det som fick dig att säga det?

– Jag tänkte att vad har vi att förlora? Det handlar lite om hur man ser på det, ett halvfullt glas eller ett halvtomt glas, säger han.

Adam säger också att det kändes som en bra tajming, när många under pandemin sökt sig till både trädgården och naturen.

– Jag tror att det är något som kommer att hänga kvar, att man lägger pengarna på hemmet och sommarstugor, säger han.

I början av 2021 bildade Adam och Sara företaget Wallbakken AB och logotypen för deras varumärke, Sawa Design, kom till på en lekplats tillsammans med sönerna Wilhelm och Ebbe.

Sara är vd i företaget och ansvarig för design, tillverkning och kundkontakter. Adam tar bland annat hand om ekonomi och inköp. Vid sidan av eldfaten har de även krukor, planteringscylindrar samt olika tillbehör som de säljer främst genom sin hemsida.

I början arbetade de hemifrån, sen via ett showroom i Taberg och nu är de på väg att flytta till Bruket i Norrahammar där bland annat Dakabom finns.

Tanken framåt är att Sara ska lägga en stor del av sin arbetstid på företaget, eftersom Ebbe precis har börjat på förskola. Samtidigt ska hon arbeta deltid i en klädbutik.

Adam kommer att fortsätta att kombinera hans och Saras företag med sin heltidsanställning som säljare på ett företag i Hillerstorp. Det långsiktiga målet är att företaget ska bli åtminstone Saras heltidssysselsättning, kanske även Adams.


Blev livet som egna företagare som ni hade föreställt er?

– Både och. Den första känslan är: Varför har vi inte gjort det här tidigare? Det är ju svincoolt att känna att man vågar. Samtidigt är det mycket som man har fått lära sig, säger Adam.

– Det har varit väldigt roligt, men både kickar och huvudvärk, säger Sara.

De är överens om att det krävs en hel del pusslande för att få ihop allting – med småbarn, villa och flera jobb.

– Jag tror att det var viktigt att ganska tidigt sätta sig ner och se vad som man var bäst på och fördela efter det, säger Adam om rollerna i företaget.

Han tror också att det har varit en fördel att de har varit ett par sedan 20-årsåldern, vilket gör att de känner varandra väl och vågar vara både ärliga och transparenta.

– Man får ha en dialog hela tiden och ge varandra tid. Det är inte så lätt att svetsa med barnen till exempel, så det har blivit mycket kvällar och helger. Men med en gemensam tanke och vision kommer man långt, säger han.

Det har också varit en balans att inte låta all fritid gå åt till att prata om företaget.

– Man får ta det lite lugnare ibland, fortsätter Sara.

– Även om vi är två personer som vill snabbt framåt hela tiden, så får man ibland lägga lite band på sig. Vi har ju två småbarn också. Man har fått lära sig att prioritera och inte säga ja till allt.

Adam instämmer och säger att de från start bestämt sig för att växa långsamt, även om de samtidigt ska känna att de tar nya kliv hela tiden.

– Det får aldrig gå så långt att vi inte tycker att det här är roligt längre eller att man jobbar sönder sig, säger han.

Planerna är just nu många för framtiden med företaget. Att komma på plats här i Norrahammar är en del i det, en miljö de både trivs bra i och ser som inspirerande. Det ger även Sara, som är den som kommer att lägga ner mest tid på företaget, en möjlighet till utbyte med andra småföretagare.

Förutom ett kontor har Sara och Adam tillgång till ett lagerutrymme och en lokal en våning upp. Här kommer de att kunna öppna tillfälligt under helger för sina kunder och ordna event.

Båda ser en ljus – och mycket händelserik – framtid framför sig.

Hur känns det att ha kommit så här långt?

– Det är jätteroligt, verkligen, och jag hoppas att vi ska kunna göra mycket roligt framöver här – bjuda in folk, ha invigning, events … Det här går att göra hur brett som helst, säger Sara.

Text och foto

Cecilia Nilsen Palm & Robert Eriksson.

036-30 40 66

Sara Wallin och Adam Brobakken

Ålder: 33 år (Saras födelsedag är den 12 februari).

Familj: Varandra och barnen Wilhelm, fem år och Ebbe, ett och ett halvt år.

Bor: Hovslätt.

Sysselsättning: Driver företaget Wallbakken AB med varumärket Sawa Design, där Sara är vd och Adam ekonomiansvarig. Adam är säljare på ett företag i Hillerstorp och Sara arbetar i klädbutik på Asecs.

Intressen: Hem och trädgård (Sara), sport (Adam).