Småländskt hantverk, handgjort och värmande.

Hemma hos Silvija och Michael - Så bygger du din Bonfire-hörna.

|11/03, 2022

Hemma hos Silvija och Michael - Så bygger du din Bonfire-hörna.

Hur växte idén fram om en bonfirehörna i trädgården?

Idén växte fram under pandemin och särskilt i början av 2021. Vi började träffa vänner utomhus och grilla tillsammans.  Från detta växte dem fram en idé om att ha en mysig plats, med eld och sittplatser, att umgås på utomhus i vår trädgård året om.

Hur gjorde ni för att förverkliga från skiss till verklighet?

När vi väl bestämt oss så började skissandet. Platsen för eldhörnan/bonfirehörnan var ganska så given, det var en hörna av tomten som vi ännu inte hade gjort något med. Vi har en bergstomt med många höjdskillnader i trädgråden så det krävde en del funderingar och skissande för att landa i hur vi skulle kunna förverkliga vår idé. Bergstomter är ofta spännade tomter med en naturliga dynamik fast kan vara lite komplext att bygga på.

Det första vi började funderade på vad vilken typ av eldfat som skulle kunna passa. Eldfatet är det centrala i bonfirehörnan och det är kring det som det hela skulle kretsa.

Vår första idé var att ha ett eldfat nersänkt i trädäcket och att platsbygga bänkar på två sidor.

Men efter lite mätande och hänsyn till tomtgräns plus nivåer på trädäck som vi hade nära den blivande eldhörnan så vi fick vi släppa den idén. Vi hade för liten yta så det gick inte att få till platsbyggt i olika nivåer. Vi ( läs Silvija) började då kika efter stilrena eldfat på på fot och hittade via Instagram just detta från (då nystartade) SAWA®. Det blev faktiskt kärlek vid första ögonkastet, första bilden på Instagram, för det var det finaste eldfatet vi sett.

När så eldfatet var bestämt så var det från detta som vi utgick; placeringen av det och sittplatser. Vi mätte, skissade och började bygga på ramen för ”golvet” i bonfirehörnan


Vad bör man tänka på?

Det är bra att ha en plan; var ska bonfirehörnan/platsen vara, vad finns det för ytor att skissa på, hur ska eldfatet stå och hur vill vi umgås kring det. Det är det stora dragen att fundera på. Sedan kommer planeringen för materialen för själva platsen. En del detaljer kan planeras under bygget fast det är bra att ha en plan och skiss från början.

Hos oss fick vi, efter att eldfatet var bestämt, fundera på vad vi skulle ha för underlag under och närmast fatet. Skulle det vara sten, grus eller blandat?  Det är också viktigt att tänka på värmen från eldfatet. Vi vill inte att den ska spridas för snabbt och enkelt till trädäcket.

I vårt fall där nivåer med berg varierar kraftigt fungerade inte enbart med grus, det hade blivit för stora mängder grus att fylla upp och hålla på plats. Så det blev en blandning med sten och grus.


Vilka tekniska lösningar bör man tänka på?

Med en bergstomt så blir det lite komplext med olika nivåer på det underliggande berget och så hade vi ett trädäck sedan tidigare som den här delen av trädgården skulle möta och matcha ihop med på ett bra sätt. Hos oss fick vi fundera på:

  • Hur mycket reglar som behövs, vilken typ av regel passar vart
  • Hur många fästpunkter i berget behövs, vart är det enklast att få till dessa fästpunkter i ett varierande berg
  • Vattenavrinning från eldfatet
  • Värmen från eldfatet

Vad var det svåraste momentet?

Att få till en grund för eldfatet att stå på var svårast hos oss. Just precis där vi hade den bästa platsen att ställa eldfatet, där det skulle stå mest centralt för att få till sittplatser runt omkring så är det en bit ner till fast yta (berg). Här fick vi tänka ut en lösning som kan bära eldfatet plus gruset närmast fatet. Det blev en lösning med två reglar tvärs under och så gjorde vi fast dem i berget. Dessa 2 reglar ligger på lite olika höjd (ca 3 cm skillnad) för att vatten ska rinna av.

Vilket var det roligaste momentet?

Michael: Att bygga regelverket under, det var många olika moment och mycket funderande och mätande.

Silvija: att hitta rätt eldfat för oss, fundera på sittplatser och sedan detaljerna som skapar den mysiga platsen: dynor, fårskinn, ljuslyktor, småbord att ha som avställningsyta

Vad är det bästa med er bonfirehörna?

Det här var tidigare en del av trädgården som vi inte använde alls. Det var en undanskymd del bakom förrådet. Nu har det blivit ett nytt trädgårdsrum i vår trädgård, ett ganska så litet fast väldigt uppskattat trädgårdsrum. Hörnan ligger avskild bakom förrådet och är skyddad från både vind och insyn. Den fungerar fint året om, både dag och kväll. På sommaren är det trevligt att sitta där och dricka kaffe på morgonen eller ta en kaffe efter lunchen. Under vintern är eldhörnan det perfekta stället att värma sig på vid en brasa och grilla över öppen eld. Det är också väldigt mysigt att tända en brasa i eldfatet på kvällarna året om. Med en eld att samlas kring så händer det något direkt, det blir en varm och mysig samlingspunkt.


Om oss:

Silvija och Michael Sennevik

Bor i Hästevik/Torslanda, Göteborg

Huset är byggt 2015

Bergstomt, nära havet

Vi har sedan våren 2016 byggt upp trädgården

In och följ Silvija på Instagram: @silvijasennevik.interior