Småländskt hantverk, handgjort och värmande.

Hemma hos Anna-Karin NYTTHEM

|25/08, 2022

Hemma hos Anna-Karin NYTTHEM

Hej,
Jag heter Anna-Karin Sånnek (@nytthem) och bor med min familj i vårt nybyggda hus på Kinnekulle. Vi flyttade hit årsskiftet 2018/19. Både min man och jag är mycket intresserade av arkitektur, inredning och trädgård och efter att ha renoverat två hus från 30-talet så kände vi oss sugna på att bygga något nytt helt från början. Vi började att leta efter lämplig tomt på Kinnekulle, den platsen som vi som länge önskat att bo på, och så ritade vi vårt eget hus utifrån platsen och våra behov. 

Till vardags arbetar jag som gymnasielärare och på fritiden går mycket tid åt till trädgård, familj och träning. '


Hos oss finns nästan alltid något nytt projekt på gång😅

Favoritplats i trädgården är nog uteplatsen och poolen men givetvis även växthuset. Egentligen tycker jag att det är svårt att välja en tydlig favorit då jag gillar hela vår trädgård. Vi hade redan från början skissat på hur vi ville utnyttja tomten och skapa en trädgård. För oss är det viktigt med mycket grönt och en lummig känsla så vi har lagt mycket tid och engagemang till att plantera häckar och träd. En annan sak som vi tänkte på redan från start är att skapa olika rum i trädgården. Här finns en del för fruktträd och bärbuskar. Där finns även merparten av sommarblommor. Här är färgskalan mer livlig och brokig då det viktigaste är att ha tillgång till många och vackra snittblommor. 

Vi har en köksträdgård där fyra rejäla planteringslådor i corten är i centrum. Här finns även vårt uterum eller vinterträdgård. För att skapa mer lummighet även här har vi placerat ett flertal träd i ekfat och stora krukor på gårdsgruset som omger denna del.


Område runt poolen är rum för vila, måltider och umgänge. För att bryta upp känslan av ett stort trädäck finns här fler odlingslådor med framförallt olika gräs och bambu. Vi har ett utekök under en pergola som i sig bildar ett eget rum. Runt vårt växthus, som blev färdigt förra året, har vi också gårdsgrus och här finns mycket gröna växter och många träd planterade. Här går färgskalan mest i grönt och vitt.


Inspiration hittar jag på många ställen, allt ifrån Pinterest, trädgårdstidningar och instagram till trädgårdar man besökt och bra handelsträdgårdar.

Kommande projekt är att göra klart en ny del av trädgården som vi inte riktigt hunnit med. Det är påbörjat men inte klart. Det kommer bli en kompletterande köksträdgård då den första inte riktigt räcker till. Även vid entren håller vi på att göra klart grindar för att inte få in så många hungriga hjortar i trädgården. 

Råd till andra som ska anlägga trädgård är att börja med grundstrukturen. Plantera häckar både runt men kanske också i trädgården för att skapa rum. Tänk på vikten av träd för att skapa gröna tak men också för att skapa välbehövlig skugga för både växter och människor. En trädgård med skugga blir behagligare under varma somrar men blir också mer lättskött så man inte hela tiden måste vattna. Fundera även över de egna behoven och tänk rum för olika ändamål. Kanske vill man ha en del för odling av grönsaker medan en del är mer för lek eller umgänge. Ta en bit i taget och tro inte att allt ska bli färdigt på en gång. Det är kostsamt att anlägga trädgård och det är bra att tänka igenom vad det är man vill satsa på. Tag hjälp av en lokal handelsträdgård när det gäller val av växter och träd så att det bli anpassat till platsens förutsättningar.


Hälsningar

Anna-Karin (@nytthem)